lørdag 26. mars 2011

Tippoldefar Anton Jakobsen

Tenkte jeg skulle fortelle litt om min tippoldafar Anton Jakobsen. Han var født 9. januar 1873 i Vågå. Når han var 16 år flyttet han til Strinda i Sør-Trøndelag. Han jobbet på Ranheim Papirfabrikk. Bedriften ble grunnlagt i 1882 av brukseier Lauritz Jenssen under navnet Ranheim Cellulosefabrik. Fabrikken åpnet i 1884
Anton jobbet der på dagen og gikk på skole på kvelden. Arbeidsdagen startet  kl 06:00 og var ikke over før kl 18:00.
 Etter dette gikk han på skole. Og når vi tar i betrakning at det var over 2 timers gange frem og tilbake til jobben, skjønner vi at dette var tungt.

 
 Anton var veldig interessert i elektrisitet og ble en av landets første elektrikere. Han jobbet ved Ranheim Papirfabrikk i over 56 år. Han giftet seg 25. november 1894 med Oline Sofie Eliasdatter Barstad fra Ytterøya. Sammen fikk de 5 barn. I 1912 bygde han huset Fredborg på Hansebakken. Foruten å jobbe ved fabrikken var Anton en tusenkunstner.
 Han både smidde og laget feler. Han var også aktiv i musikkkorpset på Ranheim. Han smidde flotte ting i messing. Hvor mange feler han laget er jeg usikker på.


Her er huset Anton og Oline bygde i 1912. Ganske imponerende at de klarte det med unger, jobb og alle de andre aktivitetene. Når vi idag snakker om tidsklemma tenker jeg kjapt på Anton og tenker at tidsklemma er akkurat hva vi gjør det til selv.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Ta en titt på dette også:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...